Welcome To Amin93's Blog..Put your link blog here..TQ
the barcode printer: free barcode generator

Friday, August 12, 2011

Cara Lajukan BroadBan Menggunakan Command Prompt

Assalammulaikum wbt dan salam 1 Malaysia .. selamat malam semua hari ini amin nak kongsi sedikit tutorial...Ya la dah lama tak buat tutorial .. Malam ni amin nak buat tutorial cara nak lajukan berukban (broadban) korang yang dah habis limit tu .. tapi korang jangan ingat buat cara ni laju gila babi cuma laju sikit .. Kebanyakkan orang yang guna benda ni orang yang kaki download movie .. Ya la semua orang tahu bila dah jadi kaki download mestilah makan banyak bandwith ...hah? tak tahu maksud bandwith?? pi tanya uncle google mungkin dia boleh tolong .. kalau amin baik hati nanti amin bg masa akhir cerita ni ..

Ok yang pertama sila baca




kalau tak baca nanti tak mujarab lak .. langkah seterusnya sesiapa yang mengunakan windows XP
klik start > RUN










dah klik RUN > korang taip CMD pulak dan selepas itu klik ENTER atau OK ..
p/s sesiapa yang guna windows 7/Vista klik start..kalau korang ada jumpa "Search programs and files" kat bawah sekali.. kalau cuma taip CMD dan klik ENTER jugak..

Selepas dah klik ENTER tu, korang akan dpt skrin hitam seperti dibawah.
dah keluar tu korang taip kat skrin hitam "IPCONFIG" ... selepas dah taip akan jadi seperti dibawah :)













Carilah nama broadband korang ..contoh macam amin, amin mengunakan celcom broadband .. kalau dah jumpa ambil IP ADDRESS korang ..kalau dekat skrin hitam tulis IPv4 Address ..ip address tu korang kena ingat tahu ..

Seterusnya,












scroll sampai bawah dan taip ping[jarak]ip address korang[jarak]-t ...selepas dah taip tu klik ENTER ..
nanti dah klik enter tu akan jadi seperti dibawah pulak ..













takkan habis reply kalau korang tak disconnect internet korang...

Ok disini sahaja tutorial amin kali ini .. kalau ada tutorial lagi amin bagi tahu ok :)
Assalammualaikum ~

P/S INGAT !! Kalau guna benda internet kena connect dulu, kalau tak connect tak jadi .. lagi satu, IP ADDRESS yang amin suruh korang ingat tu .. selepas korang disconnect broadband korang dan korang connect balik..IP ADDRESS broadband korang akan bertukar secara  automatik.. TERIMA KASIH ! 


4 comments:

  1. fb ARIKA IVY- sye nk tnye...pastu nk padam ke run tu..? kalau sye bt sje2 bleh x..? haha.. n lagi satu.. kene simpan ip address tu sbb ape..?every time nk connect nk kene bt lg run cmd tu... or sekali seumur hidupp..? tima kasih.. sori bnyk soalan..

    ReplyDelete
  2. RUN tu untuk mencari application ..contoh saya nak cari CMD yg tunjukkan td..

    IP ADDRESS xyah simpan. sbb ip address broadban selalu bertukar ...

    yup..time nak connect buat lah cam yang suruh .. if internet awak tak laju boleh guna cara ini :)

    ada menjawab soalan??

    ReplyDelete
  3. em nk tnye, lepas da buat tu, kita kena disconnect or biar je dia spam reply tu dan guna je mcm biase?

    ReplyDelete
  4. @nudz.tanaka:

    klu dah taknak guna internet ..dah boleh tutup cmd tu ..

    klu nak guna balik ..buat balik seperti yang sudah ditunjukan .. :)

    ReplyDelete

Komen Itu Indah..Harap anda dpt komen yang molek sikit..kan lebih manis .. :) yang komen menggunakan anonymous sila sertakan nama anda dan facebook :)

Ada Masalah??Tak Puas Hati??Nak Bagi Idea?? Boleh Hantar Komen Melalui FormSpring(FS)
|TERIMA KASIH|